„Penki kontinentai“ naujienos

2008-ieji – plėtros ir permainų metai

2008-ieji metai „Penkių kontinentų“ grupei tapo dar vienu sėkmingu verslo periodu. Bendrovė išaugo ir kokybės, ir kiekybės prasme: rinkai pristatyti novatoriški, analogų Lietuvoje ir užsienyje neturintys sprendimai, atidaryti nauji įmonės filialai Centrinės Azijos šalyse, Afrikoje, prie kompanijos prisijungė ne vienas gabus programinės ir techninės įrangos, pardavimo, rinkodaros specialistas. Įmonių grupė, kaip įprasta, aktyviai dalyvavo socialinėje veikloje, parėmė ne vieną visuomeninę iniciatyvą ir projektą.Nepaisant niūrių pasaulio ir Lietuvos ekonomikos prognozių, šiemet ir toliau planuojama „Penkių kontinentų“ plėtra tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Bendrovė pasiūlys naujovių ir privatiems klientams, ir verslo partneriams.

Vienas didžiausių grupės plėtros variklių pernai buvo bendrovė „Penkių kontinentų“ Bankinės technologijos (BS/2). Įmonės specialistai baigė kurti verslo procesų optimizavimo ir valdymo sistemos „ATMiQ“ prototipą. Šis sprendimas leidžia integruoti įvairias bankų IT sistemas, taip pat optimizuoti grynųjų pinigų srautus bankomatų tinkluose. Naujas produktas sukurtas remiantis dirbtinio intelekto ir agentų teorijos tyrimais. Svarbiausia jo savybė – gebėjimas „mokytis“ ir keistis priklausomai nuo sukauptų duomenų.

„ATMiQ“ sprendimas itin aktualus dabar, kai daugelis viso pasaulio bankų susiduria su finansų krizės padariniais ir visą dėmesį skiria veiklai optimizuoti. Šia sistema jau susidomėjo ne tik Lietuvos, bet ir kai kurių užsienio šalių bankai. Beje, „ATMiQ“ pelnė aukščiausius inovacijų konkurso ir „Lietuvos metų gaminio“ prizus.

Vienas iš svarbiausių BS/2 žingsnių 2008-aisiais metais – nauja ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis su partnere iš Vokietijos, pasauline kompanija „Wincor Nixdorf“. Pagal šią sutartį BS/2 penkiolikoje šalių ir toliau diegs vokiečių programinius sprendimus bei techninę įrangą, skirtą bankams. Be to, dešimtyje valstybių Lietuvos kompanija diegs ir mažmeninei prekybai skirtus kompanijos „Wincor Nixdorf“ sprendimus.

„Džiaugiamės susitarimu su „Wincor Nixdorf“, kuris leis plėsti bendradarbiavimą tiek produktų ir paslaugų, tiek geografinių regionų prasme. Vieninga pozicija dėl ilgalaikės verslo plėtros rodo bendrą mūsų strategiją ir požiūrį į rinką,“ sakė „Penkių kontinentų“ valdybos pirmininkas Idrakas Dadašovas.

Praėjus vos mėnesiui po sutarties pasirašymo,BS/2 su partneriais Baltarusijoje sutarė diegti šiuolaikiškas kasos sistemas vienoje mažmeninės prekybos įmonėje.

Pernai Lietuvos bendrovė sustiprino pozicijas ne tik kaimyninėje Baltarusijoje, bet ir Azerbaidžane, Kazachijoje, Uzbekijoje, Kirgizijoje, Tadžikijoje, Pietų Afrikos Respublikoje ir daugelyje kitų šalių.

Mokėjimo kortelių duomenys – saugūs

Mokėjimo ir lojalumo kortelių sprendimus diegianti bendrovė „Ashburn International“ – „Penkių kontinentų“ grupės narė – 2008 m. atšventė 10-ies metų veiklos jubiliejų.

„Ashburn International“ yra viena pirmųjų Lietuvos bendrovių, atitinkančių tarptautinius PCI DSS saugumo standartus, kurie taikomi mokėjimo kortelių duomenis apdorojančioms įmonėms. Tai reiškia, jog kompanijos organizacinė struktūra, programinė ir techninė įranga, naudojamų tinklų architektūra užtikrina maksimalią mokėjimo kortelių savininkų duomenų apsaugą.

Nuo įsikūrimo 1998 m. „Ashburn International“ autorizavo per 180 mln. mokėjimo ir lojalumo kortelių operacijų, kurių vertė viršijo 10 mlrd. litų. Surinkę kvitus, patvirtinančius atliktą operaciją, gautume 14 tūkst. kilometrų juostą. Beje, tai būtų trečdalis Žemės apskritimo ilgio.

1,5 Gb/s interneto greitaveika – ne riba

Dešimtmetį praeitais metais atšventė ir vienas iš moderniausių interneto tinklų Lietuvoje – pirmasis šalyje šviesolaidinis tinklas „Skynet“.

Per metus tinklo greitaveika tarptautiniuose tinkluose buvo padidinta iki 1,5 Gb/s, Lietuvos tinkluose – iki 6 Gb/s. Padidėjo ir „Skynet“ greitis. Tarptautiniuose tinkluose priklausomai nuo pasirinkto interneto plano jis siekia iki 25 Mb/s. O interneto maksimali sparta Lietuvoje bet kuriam planui – 100 Mb/s. Palyginus su vidutine Ryšių reguliavimo tarnybos deklaruojama interneto sparta Lietuvoje, „Skynet“ greitis šalies mastu ją viršija 50 kartų.

„Išlaikyti lyderio pozicijas rinkoje „Skynet“ tinklui padėjo pastovios investicijos bei progresyvių sprendimų ir technologijų integravimas“, – įsitikinusi „Penkių kontinentų“ Komunikacijų centro Komercijos skyriaus vadovė Jurgita Guobytė.

1997 m. visoje Lietuvoje buvo vos 25 tūkst. interneto vartotojų. Šiandien vien „Skynet“ internetu naudojasi per 120 tūkst. klientų – sostinės gyventojų, įvairių įstaigų ir organizacijų.

„Skynet“ greitaveika 1998 m. siekė vos apie 100 Mb/s, o gyventojai galėjo naudotis tik 128 Kb/s greičiu. Investicijos į tinklą per 10 metų leido padidinti jo greitaveiką Lietuvoje daugiau nei 61 kartą!

Interaktyvioji televizija

Praėjusiais metais „Penkių kontinentų“ Komunikacijų centras į interaktyviąją IP televiziją „Penki TV“ įdiegė daugybę progresyvių funkcijų ir naujų paslaugų.

„Penki TV“ žiūrovai jau pernai galėjo išbandyti virtualiojo kino teatro bei virtualios vaizdo nuomos paslaugas, žiūrėti aukštos kokybės (HD) kanalus.

Be to, videoteka papildyta nekomercinėmis juostomis, geriausiais visų laikų animaciniais bei itin išpopuliarėjusiais Holivudo filmais, įvairiomis laidomis bei karštomis vaizdo naujienomis.

Šiandien „Penki TV“ vartotojas gali pasirinkti iš 60 kanalų (taip pat ir HD), 300 filmų ir serialų ir kt. Tiesiai iš televizoriaus ar kompiuterio ekrano jis gali kreiptis į Interaktyvių konsultacijų centrą (angl. VACC – Video Audio Call Center), naršyti internete, naudotis elektroniniu programų gidu, gauti RSS naujienas, žaisti žaidimus arba valdyti savo intelektinį būstą (angl. Smart House).

Olimpinės žaidynės internete

Sėkmingiausiu „Penkių kontinentų“ 2008-ųjų metų interneto projektu tapo Pekino vasaros olimpinėms žaidynėms skirtas naujienų portalas olimpiada.lt. Informacijos pateikimo greičiu jis konkuravo su oficialiuoju žaidynių tinklalapiu ir tapo vienu iš lankomiausių lietuviškų interneto portalų. Per dvi savaites jame apsilankė daugiau nei 200 tūkst. unikalių vartotojų.

Kilo klausimų?

Naujienos

Užsisakyti